April 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Popular

Semnele crizei? Crește numărul falimentelor. În ce domenii firmele se prăbușesc rapid și unde au scăzut serios falimentele

Numărul falimentelor înregistrate de firmele din Uniunea Europeană a crescut marginal în ultima prarte a anului trecuă, aarată raportul Morning Call ASF, citând surse oficiale. Mai interesantă este evoluția pe domenii, acolo unde putem observa atât creșteri importante a numărului de falimente, ceea ce poate fi interepretat ca un semn de criză, cât și scăderi semnificative.

Numărul total al declarațiilor de faliment a crescut, existând însă diferențe (creșteri și scăderi) între sectoarele economiei. Analizând în mod specific falimentele în funcție de activitate, în comparație cu trimestrul precedent, în trimestrul IV 2023, cel mai mult s-au accentuat falimentele în sectorul transporturilor și depozitării (+9,3%), urmat de comerț (+7,7%) și de serviciile de cazare și alimentație publică (+1,1%). Cele mai considerabile diminuări au fost în informații și comunicații (-15%), industrie (-7,4%) și educație, sănătate și activități sociale (-5,4%), se arată în ultimul Morning Call.

În al patrulea trimestru din 2023, numărul declarațiilor de faliment ale întreprinderilor din UE a crescut ușor cu 0,6% față de trimestrul precedent. La sfârșitul anului 2023, numărul declarațiilor de faliment a depășit nivelurile înregistrate în perioada premergătoare perioadei de pre-pandemie între 2016 și 2019Pentru al patrulea trimestru consecutiv, înmatriculările de întreprinderi au crescut, deși ușor (creștere de 0,1% în ultimul trimestru din 2023). În general, numărul de înregistrări de întreprinderi în ultimele trei trimestre ale anului 2023 a fost mai mare decât în perioada 2015-2022.

Deși numărul total de înmatriculări rămâne stabil, există diferențe (creșteri sau scăderi) între sectoarele economiei. Analizând în mod specific înregistrările de întreprinderi în funcție de activitate, în comparație cu trimestrul precedent, în trimestrul IV 2023, înregistrările au consemnat cele mai mari creșteri în sectoarele: transport și depozitare (+5,6%), construcții (+3,6%) și servicii de cazare și alimentație publică
(+3,5%).

AICI puteți consulta analiza detaliată a situației falimentelor și noilor înmatriculări de firme

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X