November 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Pensii Popular Trending

Peste 20.000 de români au luat banii din pensia privată doar în 2022 și aproape 75.000 în ultimii 7 ani. Trei vești bune pentru cei care vor încasa banii de acum înainte

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au efectuat, anul trecut, peste 23.000 de plăți către participanți la sistem și beneficiari, relevă datele cuprinse în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra evoluției sistemului de pensii private în 2022. Numărul plăților a crescut substanțial și reprezintă aproape jumătate din toate plățile făcute în cei șapte șapte ani anteriori. Cât s-a plătit, în medie pe cont, și de ce sunt avantajați cei 7,9 milioane de participanți care vor ieși la pensie de acum înainte?

Fondurile private de pensii (Pilonul II) au plătit, în 2022, peste 407 milioane de lei către participanți la sistem care au ieșit la pensie (la termen sau pe caz de boală) și, respectiv, către moștenitori ai unor contributori care au decedat, arată ultimul raport ASF asupra pensiilor private. În medie, suma plătită de fonduri s-a ridicat la aproape 17.700 de lei, cu 4.500 de lei mai mare decât media plăților din perioada 2016-2021. Menționăm că suma plătită de fonduri nu este echivalentă cu cea încasată de beneficiari, având în vedere că se plătesc taxe și comisioane.

Cât au încasat, în medie, participanții și beneficiari către care s-au făcut plăți în 2022

Este vorba în primul rând de impozitul pe venit de 10% și, respectiv contribuțiile de 10% aplicate pe sumele ce exced 2.000 de lei. Pe lângă acestea, mai trebuie plătite și comisioane bancare pentru transfer. Comisioanele administratorilor sunt plătite pe parcursul perioadei de contributivitate. De exemplu, dacă suma plătită de fond este de 17.700 de lei, cât a fost media în 2022, suma ce urmează să fie încasată după plata impozitelor și contribuțiilor va fi de circa 14.500 de lei, conform calculelor noastre. Cea mai mare parte a plăților, arată datele ASF, s-au făcut către participanți care au ieșit la pensie pentru că au atins vârsta legală. Aceasta înseamnă că ei au intrat în sistem încă de la lansare, în 2008, deci au contribuit timp de aproximativ 14 ani. Aceștia au putut opta să încaseze banii fie prin plată unică fie în tranșe, pe maximum 5 ani. Majoritatea covârșitoarea au optat pentru plata unică, conform surselor citate. De menționat, totuși, că plata eșalonată aduce unele avantaje fiscale, ,mai ales în condițiile în care tranșele anuale nu depășesc 2000 de lei, la cât este stabilită deductibilitatea pentru plata contribuțiilor.

Avantaje certe pentru o bună parte dintre cei care vor ieși la pensie de acum înainte

A doua categorie de români care au încasat deja banii din fondurile private sunt moștenitorii participanților care au decedat înainte de a lis e naște dreptul la pensie. Între 10 și 15% din totalul plăților vin, în general, din această zonă, iar în 2022 procentul a fost de 11%. Pentru moștenitori, finalul anului 2022 a venit cu o veste bună. La propunere ASF, legislația în domeniu a fost modificată substanțial, inclusiv în ceea ce îi privește pe moștenitori.

Concret, dacă până la finalul lui 2022, ei nu puteau decât să transfere activele celui pe care l-au moștenit în propriul fond de pensii, urmând să încaseze banii abia când ieșeau ei la pensie, din 2023, există și opțiunea ca moștenirea să fie încasată sub formă de plată unică sau, eșalonat, pe cinci ani. De asemenea , a fost eliminată perioada de prescripție a dreptului la activul decedatului, care până în 2022 era stabilită la 3 ani. Și a treia categorie de beneficiari de plăți, persoanele care ies la pensie pe caz de boală, au primit un avantaj din 2023, în condițiile în care pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

AICI despre cele patru modificări esențiale pentru aproape 8 milioane de români care cotizează obligatoriu către fondurile private

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X