Cursurile ASF au atras un număr record de participanți în 2022. Aproximativ 150.000 de elevi, studenți și profesori, cât populația unui oraș de dimensiuni mari pentru România, au fost instruiți de lectorii Autorității.
Educația financiară reprezintă una dintre direcțiile strategice de acțiune ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și este în același timp un pilon fundamental pe care se sprijină dezvoltarea piețelor reglementate și supravegheate de Autoritate.
România are nevoie acută de creșterea gradului de cuprindere a educației financiare, atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul elevilor și al studenților. Un astfel de demers va determina, în timp, o mai bună înțelegere de către aceștia a noțiunilor, a conceptelor și a produselor financiare și, pe cale de consecință, va contribui la maturizarea piețelor financiare non-bancare locale.
ASF a desfășurat pe parcursul anului 2022 mai multe programe de educație financiară, care au acoperit toate categoriile de public: de la copii de grădiniță, la elevi, studenți, profesori până la publicul larg. Cursurile au fost adaptate în funcție de vârstă și de pregătirea fiecărei categorii de public și se bazează foarte mult pe interacțiunea dintre lector și cursant.
În 2022, aproape 135.000 de elevi din ciclul preuniversitar (școala primară, gimnaziu, liceu) au participat la cursurile și evenimentele susținute de către lectorii ASF. Aceasta este o cifră-record pentru Autoritate, pe acest segment, de la debutul proiectelor de educație financiară, în 2015, și până în prezent. Principalele programe de educație financiară dedicate mediului preuniversitar sunt Start2Play (pentru copiii de până la clasa a patra, inclusiv), Start2Learn, Olimpiada ASF, Fin Club, Tabăra Urbană, Toți contăm etc. Mai multe detalii despre aceastea pot fi găsite pe site-ul ASF de educație financiară www.edutime.ro, care a înregistrat în 2022, un record de audiență: aproximativ 65.000 de vizitatori unici și peste 210.000 de afișări.
Un program în premieră realizat de ASF, care a debutat în anul 2022, este Start4Life destinat copiilor și tinerilor aflați în centrele de plasament. Prima etapă a programului de educație financiară a fost adresată tinerilor cu vârste între 16 și 18 ani. Aceștia reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, întrucât la 18 ani ei ies din sistemul de asistență socială și nu au cunoștințele necesare care să îi ajute în gestionarea rațională a bugetului personal. În acest context, educația financiară reprezintă o componentă importantă pentru incluziunea financiară a acestor tineri și pentru bunăstarea lor viitoare. În 2022, lectorii ASF au susținut cursuri în centre de plasament din nouă județe la care au participat peste 550 de tineri.
Și Laboratorul Academic, programul ASF destinat mediului universitar a consemnat un număr-record de participanți în 2022: aproape 9.500 de studenți au luat parte la cele 90 de evenimente (cursuri, întâlniri cu antreprenori de success etc) organizate de către ASF împreună cu Insitutul de Studii Financiare, care a fost de altfel partener al Autorității în mai multe proiecte de educație financiară.
Programul Wellness Financiar, destinat angajaților, dar și programele pentru profesori au fost la mare căutare, fiind consemnate de asemenea, cifre-record de participanți pentru fiecare dintre ele.
Pentru publicul larg, ASF a organizat, în 2022, o serie de acțiuni în București și în țară (Trenul Educației, Caravana PAD, Caravana Consumatorilor etc), unde au fost distribuite aproape 140.000 de materiale informative.
Având în vedere importanța educației financiare, la nivel național, Camera Deputaților a decis, în primăvara anului 2022, declararea zilei de 11 aprilie drept Ziua Educației Financiare. În acest context, ASF, ARB și ASE au organizat, pe data de 9 iunie 2022, Forumul Educației Naționale, un eveniment-reper, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Leave feedback about this