December 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Investitii Popular

Zi istorică la Bursa din București. Hidroelectrica nu dezamăgește și rupe toate reperele încă de la orele prânzului. Cifrele care arată dimensiunile cu adevărat notabile ale evenimentului, în context intern și internațional

Hidroelectrica a intrat, oficial, la tranzacționare, pe platforma Bursei de Valori București (BVB). Este nu doar cea mai importantă listare din istoria BVB ci și un eveniment de importanță europeană. Lansarea la Bursă nu a dezamăgit așteptările, iar până la ora 14, când prețul intrase pe un trend de stabilizare, evoluția titlurilor “H2O” depășiseră deja așteptările.

Tranzacții de peste 600 de milioane de lei, nivel unic în istorie, un preț mediu cu 8% peste cel din oferta inițială și tranzacții cu circa 7% din întreg pachetul de acțiuni scos la vânzare de Fondul Proprietatea. Așa arăta, după ora 14, când prețul a început să se stabilizeze după euforia de dimineață, tabloul primei zile de tranzacționare a titlurilor Hidroelectrica. La un preț de 112, 3 lei pe acțiune, acolo unde par a se fi stabilizat titlurile H2O, compania Hidroelectrica este evaluată, practic, la circa 2 miliarde de euro. Nivelul maxim atins de acțiune a fost de 115 lei, cu peste 10% mai mult decât prețul din IPO.

Evenimentul a marcat, așa cum era firesc, și evoluția Bursei în ansamblul ei, indicele BET (în alcătuirea căruia Hidroelectrica a intrat din prima clipă, cu o pondere de peste 14,41%) crescând cu 2,5% până la ora la care scriem acest material, când acțiunile deja se stablizaseră.

Listarea Hidroelectrica este cel mai mare IPO din istoria bursei de la București și cel mai mare din Europa, de anul acesta. Gradul de suprasubscriere a depășit 475%, doar din tranșa de retail, ceea ce înseamnă că micii investitorii au cumpărat acțiuni de peste 6,2 miliarde de lei.

Prețul final în oferta Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acțiune. Fondul Proprietatea (ca vânzător) și Hidroelectrica au decis să realoce acțiuni din tranșa investitorilor investiționali, în final acestoa din urmă fiindu-le alocate 71,7 milioane de acțiuni, iar celor de retail peste 17,9 milioane de acțiuni.

Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranșa investitorilor de retail este de 0,3209762650.

Adica, investitorii de retail au primit 32 de acțiuni la 100 subscrise.

Nicu Marcu, președinte ASF, despre listarea exclusiv la București, o inițiativă susținută de la început de Autoritate: Strategia listării exclusive a Hidroelectrica la Bursa de Valori București a fost reținută într-un context decizional caracterizat de transparența dezbaterilor publice, de dialectica constructivă a reflecției economice exprimate în media, dar și de mobilizarea exemplară a unei expertize financiare de cel mai înalt nivel.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a insistat, în discursul pe care l-a susținut cu ocazia lansării acțiunilor Hidorlectrica (H2O) la BVB, asupra faptului că acest eveniment de amploare este rezultatul unei munci de echipă și reprezintă un indicator al capacității instituțiilor din România de a acționa în contextul economiei de piață și în sprijinul piețelor fără a neglija interesele consumatorilor.

“Dacă s-a afirmat public că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București reprezintă un succes istoric, eu prefer să proiectez spre viitor această reflecție diacronică, spunând că evenimentul ar putea marca începutul unei epoci. O epocă de maturizare economică a țării noastre, o epocă cu provocări geopolitice mondiale dramatice, dar și cu oportunități economice inedite. De noi depinde ca această epocă să fie una de dezvoltare durabilă, de responsabilitate instituțională democratică și colaborare internațională în spiritul valorilor pieței libere.”, a spus Nicu Marcu.

Potrivit acestuia, toți actorii implicați în procesul de listare au avut roluri importante, iar listarea exclusiv la București, măsură susținută de ASF încă de la început, este rodul unui exercițiu de transperență.

AICI întregul discurs al președintelui ASF, Nicu Marcu

Listarea Hidroelectrica, câteva repere și comparații

  • Cele mai mari zece IPO din istoria Bursei de Valori București (  Electrica, Romgaz, Digi Communications, Aquila Part Prod, Transgaz, Nuclearelectrica, Sphera Franchise, Transport Trade Services, One United, Medlife și Purcari) au însumat sub 1,5 miliarde de euro, în timp ce  Hidroelectrica atrage peste 1,9 miliarde de euro prin listarea aproape integrală a pachetului de 20%.
  • ASF a susținut de la bun început că listarea trebuie să aibă loc exclusiv la BVB, a avut încredere în piață și nu a greșit. Cele mai mari două listări de până acum, Electrica și Romgaz, au avut o natură duală, acțiunile fiind plasate atât la Londra cât și la București, spre desoebire de Hidroelectrica, a cărei listare de succes vine să confirme că BVB are nu doar potențial ci și forță. Cumulat, cele două IPO reprezintă sub jumătate din sumele atrase prin listarea Hidroelectrica. 
  • Hidroelectrica va intra din prima zi în indicele BET, iar estimările arată că va reprezenta până la 20% din acest indicator, în timp ce Romgaz, listată în 2013, reprezintă doar 9,5% din BET, acesta fiind până acum titlul cu cea mai mare pondere.
  • Listarea Hidroelectrica plasează BVB alături de piețe mult mai mari și mai vechi din Europa. Din datele disponibile în acest moment, Hidroelectrica este cel mai mare IPO european din ultimii doi ani, cu excepția listării Porsche AG la Deutsche Borse, singura de peste 1 miliard de euro. În 2023, cea mai mare listare, cea a companiei Lottomatica la Bursa din Milano, a atras 680 de milioane de euro, de aproape trei ori mai puțin decât Hidrolectrica.
  •  Ecourile succesului Hidroelectrica vor fi cu atât mai puternice cu cât listarea vine într-o perioadă dificilă pentru piețele din Europa. În primele trei  din 2023 valoarea totală a listărilor a fost de doar 21,5 miliarde de euro, mai puțin de jumătate față de aceeași perioadă din 2022. Cu excepția listării Lottomatica, despre care am amintit mai sus, până în acest moment mai există doar două IPO mari în Europa, ambele mult sub Hidroelectrica, ambele pe Bursa de Londra
  • Cu ocazia acestui IPO, Hidroelectrica se adaugă puternicului grup de companii strategice din energie listate deja la BVB. Acest pachet, format din Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Transelectrica și acum Hidroelectrica nu are cum să nu atragă atenția investitorilor locali și străini.

Cele mai mari listări anterioare, de la BVB, în câteva detalii:

  • În martie 2006 a avut loc prima listare a unei companii de stat, Transelectrica. Oferta a fost de 121,3 milioane lei și s-a subscris integral. Tranșa investitorilor mari (90% din total) a fost suprasubscrisă  145,45 %, iar tranșa investitorilor mici 279,22%. Per total gradul de suprasubscriere a fost de 158,3%.
  • În Decembrie 2007 Transgaz a vândut actiuni de 225,96 milioane lei. Tranșa investitorilor mari (60% din total) a fost suprasubscrisă in proportie de 3897% iar tranșa investitorilor mici 1132%, cu un total de suprasubscriere de 2800%.
  • Nuclerarelectrica s-a listat în septembrie 2014 printr-o ofertă în valoare de 312,4 milioane lei. Investitorii de retail au supasubscris în ofertă cu 564% iar investitorii instituționali cu 231%.
  • Romgaz s-a listat în noiembrie 2013 și a vandut actiuni în valoare de 1,7 miliarde lei. Investitorii de retail au suprasubscris cu 500% în ofertă. A fost de asemenea prima ofertă care s-a listat și pe piața de la Londra prin GDR-uri. Astfel ofertă a costat din 63,91% acțiuni și 36,09% GDR-uri.
  • Electrica a intrat pe piata in iunie 2014 cu o oferta de 1,95 miliarde lei. Micii investitori au suprasubscris cu 330%. A fost de asemena o listare duala cu 80,14% actiuni pe BVB si 19,86% GDR-uri la Londra.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X