November 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Românii sunt expuși total la cutremur, deși asigurarea casei e obligatorie. Cine ar trebui să aplice legea?

sursa: Digi24

Așa cum arăta Studii Financiare într-un material publicat ieri, România și Turcia (lovită zilele acestea crunt de o serie de seisme) sunt singurele țări din zona Europei în care asigurarea locuinței împotriva dezastrelor este obligatorie. Dacă Turcia are,însă, o rată decentă de asigurare, România ocupă ultimul loc din Europa, fiind de trei ori sub medie.

România are o lege care obligă toți proprietarii să își asigure locuințele sau clădirile împotriva dezastrelor, însă are și cea mai mică rată de asigurare din Europa. Un paradox aparent greu de explicat, având în vedere că legea prevede inclusiv amenzi, că prețul asigurării obligatorii este de sub 2 euro pe lună și că legea specifică a intrat în vigoare deja de 13 ani. Explicații s-au căutat mereu, inclusiv în lipsa de educație financiară a românilor sau în forma incompletă a legii (la Parlament este depus de mai bine de trei ani un proiect de modificare), însă probabil că principala cauză a insuccesului sistemului de asigurări obligatorii este neaplicare amenzilor. Cine ar trebui să o facă? Iată ce spune legea:

Conform prevederilor art. 17, alin. (2) şi (3) din Legea nr. 191/ 2015:

(2) PAID va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie.  (3) Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate “

Articolul 30, alin 3:

3) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia.”

Vedeți AICI de ce România este de două ori mai expusă decât Turcia în caz de cutremur și ce puteți face pentru a vă proteja familia

PAD ESTE OBLIGATORIE DIN 2009! ADMINISTRAȚIILE LOCALE TREBUIE SĂ VERIFICE SITUAȚIA ASIGURĂRILOR DE LOCUINȚE

Românilor le place să fie proprietari de case, dar nu să le și asigure, deși aceasta e impusă de lege! 4 din 5 locuințe din țara noastră nu sunt la adăpost în fața unor pierderi financiare masive, în caz de dezastru natural. Cifra este alarmantă! Tragedia din Turcia s-ar putea repeta în România, însă puțini români și-au asigurat locuința, deși țara noastră dispune de un sistem de asigurări obligatorii de calamitate în baza unui Pool de Asigurare dedicat. Astfel, suntem cu toții vulnerabili în fața unei asemenea nenorociri.

ROMÂNIA ARE 9,6 MILIOANE DE LOCUINȚE

20% dintre proprietarii români au o poliță obligatorie și doar 17% au optat pentru extra asigurarea poliței facultative. Cei mai bine informați par a fi românii din mediu urban, care au optat, în proporție de 75% pentru a-și proteja căminul, în timp ce la sate, doar 25%  din locuințe sunt asigurate.

BRAȘOVUL ARE CELE MAI MULTE ASIGURĂRI PAD

Cele mai multe asigurări de locuințe sunt observate în zonele unde s-au acordat multe credite pentru locuințe, și anume Brașov, București, Ilfov, Timiș, Prahova și Constanța.

Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, definită prin Legea 260/2008, a început să fie vândută în 2009. Este emisă exclusiv de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), unde sunt acționare mai multe firme de asigurare de pe piață. Polița PAD poate fi cumpărată de la oricare dintre acționarii PAID, de la firmele de asigurare care nu sunt acționari dar au protocol cu PAID sau chiar de la PAIF(inclusiv online). Prima anuală (prețul) este de 10 euro pe an pentru locuințele din chirpici și alte materiale rudimentare și 20 de euro pe an pentru locuințele/clădirile din materiale moderne. Suma asigurată este de 10.000 de euro pentru casele din chirpici și 20.000 de euro pentru cealaltă categorie.  IMPORTANT- riscurile asigurate se rezumă la cutremur, inundație (ca fenomen natural, nu de inundație de conductă) și alunecări de teren. Se despăgubește doar locuința în sine, nu și bunurile. Nu sunt incluse dependințele (coteț, garaj, magazie etc).

AICI despre cât te costă să îți asiguri locuința la valoarea reală, împreună cu bunurile din casă

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X