July 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Aproape 80.000 de șoferi au scăpat de o mare grijă. Mii de daune RCA, gata în timp record.Cum funcționează aplicația.

Aplicația Amiabila, dezvoltată de Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) după o modificare legislativă avansată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), are deja peste 78.400 de utilizatori. Conform datelor oferite de cei de la BAAR, aplicația a fost folosită în 4.019 accidente, ceea ce înseamnă că 8.038 de șoferi au câștigat timp completând formularul de constatare amiabilă a accidentului în format electronic.

În cazul a 588 de accidente, adică aproape 15% din totalul de 4019, ambii șoferi aveau descărcată aplicația Amiabila, completează cei de la BAAR. Aplicația, care a prmit între timp și noi funcționalități, a putut fi dezvoltată după ce norma 20/2017 privind asigurrăile auto a fost modificată de ASF astfel încât să permită încheierea constatării amiabile și în format electronic. Formularul clasic nu a dispărut și poate fi în continuare folosit. Avantajele aplicației sunt însă convingătoare.

La un eveniment de profil, președintele BAAR, Mădălin Roșu, spunea că marele avantaj este faptul că păgubitul nu numai că nu va mai trebui să aștepte ore și uneori chiar zile pentru fi programat pentru constatare ci este sunat chiar de către asigurătorul șoferului vinovat “uneori după câteva minute”. În al doilea rând, aplicația în sine este mai ușor de utilizat decât formularul clasic, pe hârtie, și scapă cei doi șoferi inclusiv de coșmarul desenului care să arate dinamica accidentului și care este făcut cu ajutorul unor funcții simple.

AICI mai multe detalii despre avatajele Amiabila

Cum funcționează aplicația “Amiabila”?

„Amiabila” nu înlocuiește formularul de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă, în acord cu transformarea digitală a societății, transmite un comunicat BAAR.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:

  • într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;
  • în a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
  • O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

„Amiabila” se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.

Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

„Amiabila” oferă și alte facilități. Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule.

Un alt avantaj față de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicația Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.

La fel ca în cazul formularului tipărit al Constatării amiabile de accident există situații în care aplicația nu permite completarea formularului, cum ar fi accidentele în care au fost implicate mai mult de două vehicule sau din care au rezultat vătămări corporale/deces, ori sunt avariate obiecte exterioare (stâlpi, parapete, clădiri etc). Aceste cazuri se soluționează numai de către organele de poliție sau alte autorități competențe, în conformitate cu prevederile legale.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X