July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Schimbările din RCA își arată efectele: Mii de daune, rezolvate în timp record. Circa 63.000 de oameni folosesc deja aplicația “Amiabila”

Introducerea posibilității de a completa pe cale electronică formularele de constatare amiabilă pe RCA, una dintre modificările importante aduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la norma 20/2017 privind asigurările auto, a produs deja schimbări în viața șoferilor. Cei care, în caz de accident, folosesc aplicația dedicată în loc să completeze formularul clasic reușesc să se programeze pentru constatarea daunei mult mai rapid.

Aproximativ 63.000 de șoferi au descărcat aplicația “Amiabila”, a cărei principală funcție este completarea datelor pentru constatarea amiabilă din accidente într-un format electronic, ușor de utilizat. Aplicația, concepută și operată de BAAR, a devenit operațională în octombrie, la puțin timp după ce ASF a modificat norma RCA astfel încât formularul tipărit de constat amiabil, un coșmar pentru mulți dintre șoferi, să nu mai fie obligatoriu.

În cele două luni care au trecut de la lansare, arată datele Biroulului Asigurătorilor Auto (BAAR), au fost deja gestionate peste 2.500 de daune prin intermediul aplicației, ceea ce înseamnă că peste 2.500 de persoane au putut face constatarea daunei semnificativ mai repede decât ar fi reușit pe calea clasică. Aceasta pentru că utilizarea aplicației are cel puțin două ari avantaje:

  • Timpul efectiv de completare a datelor pentru constatarea amiabilă este redus de la circa o oră la doar câteva minute
  • Și, mai ales, utilizarea aplicației presupune o schimbare majoră de paradigmă, în sensul în care cel care va suna pentru constatare este chiar asigurătorul șoferului vinovat, nu șoferul păgubit. Aceasta se întâmplă pentru că firmele de asigurare au acum acces în timp real la informațiile despre daună.

Cum funcționează aplicația “Amiabila”?

„Amiabila” nu înlocuiește formularul de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă, în acord cu transformarea digitală a societății, transmite un comunicat BAAR.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:

  • într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;
  • în a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
  • O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

„Amiabila” se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.

Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

„Amiabila” oferă și alte facilități. Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule.

Un alt avantaj față de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicația Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.

La fel ca în cazul formularului tipărit al Constatării amiabile de accident există situații în care aplicația nu permite completarea formularului, cum ar fi accidentele în care au fost implicate mai mult de două vehicule sau din care au rezultat vătămări corporale/deces, ori sunt avariate obiecte exterioare (stâlpi, parapete, clădiri etc). Aceste cazuri se soluționează numai de către organele de poliție sau alte autorități competențe, în conformitate cu prevederile legale.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X