October 6, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate International Investitii Opinii Popular

Evoluțiile prețurilor metalelor precum cupru sau aur sunt în măsură să semnaleze iminente probleme economice viitoare

Prețurile cuprului și aurului semnalează că piețele se așteaptă la o perioadă dificilă din punct de vedere economic, pe fondul temerilor legate situația anumitor bănci, al îngrijorărilor legate de război și de o posibilă recesiune. Prețul cuprului a scăzut de la 9,44 dolari în ianuarie 2023 la un minim de aproximativ 8 dolari pe kg în urmă cu câteva zile.

Prețul aurului în aceeași perioadă a urcat de la 1928 la peste 2000 de dolari pe uncie. Ambele metale au utilizările lor, dar semnificația este total diferită. Cuprul, este o necesitate industrială și un indicator al creșterii economice. Aurul, este privit în principal ca un refugiu sigur pentru investitori, deși are și alte roluri în sectorul industrial, notează analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Raportul dintre cupru și aur arată o atitudine de reducere a riscului și un apetit pentru titlurile de stat americane pe 10 ani. Indicatorul s-a aflat pe un trend descendent care a început anul trecut la sfârșitul lunii mai, a recuperat o parte din pierderi între iulie 2022 și ianuarie anul acesta și de atunci a continuat să scadă. Temerile legate de situația bancară, datele economice din China, care sunt sub așteptări, și îngrijorările legate de recesiune reduc apetitul pentru risc al investitorilor.  

Aurul este un metal care și-a păstrat valoarea, practic toate cantitățile extrase de-a lungul timpului existând și astăzi. Până în prezent au fost descoperite aproximativ 244.000 de tone de aur (187.000 de tone de aur produse istoric plus rezervele subterane actuale de 57.000 de tone). Cea mai mare parte din acest aur a provenit din doar trei țări: China, Australia și Africa de Sud. Tot aurul descoperit până în prezent ar încăpea într-un cub cu lățimea de 23 de metri pe fiecare latură. 

Prin comparație, până în prezent, aproximativ 700 de milioane de tone de cupru au fost produse în întreaga lume, iar depozitele identificate conțin aproximativ 2,1 miliarde de tone, ceea ce ridică cantitatea totală de cupru descoperită la 2,8 miliarde de tone. Aceasta ar încăpea într-un cub de 680 de metri pe o latură. Dar cuprul are un rol industrial foarte important, deoarece generarea, și transmiterea energiei electrice precum și dispozitivele electrice și electronice nu ar putea fi realizate fără cupru. 

Recenta scădere a prețului cuprului semnalează faptul că piața se teme de o încetinire a cererii. Cea mai nouă veste care confirmă acest lucru a venit de pe piața imobiliară chineză. Datele au arătat o încetinire a creșterii prețurilor locuințelor în luna aprilie, ceea ce întărește consensul conform căruia optimismul legat de redeschiderea Chinei se estompează, iar redresarea economică este determinată mai degrabă de consumator decât de o activitate imobiliară și industrială tradițională. Acest lucru împreună cu temerile legate de recesiune din SUA și din alte părți ale lumii afectează cererea și prețul cuprului, precum și a altor metale de bază. Stocurile de cupru din depozitele London Metal Exchange, de 86.625 de tone, au crescut cu 70% în ultimele patru săptămâni, ajungând la cel mai ridicat nivel din ianuarie, ceea ce indică o scădere a cererii.

Cererea de aur în primul trimestru a oferit o evoluție mixtă, dar prețul aurului a crescut pe măsură ce știrile din sectorul bancar au indicat o problemă în acest domeniu, deși limitată la anumite bănci. Cererea totală de aur a fost cu 13% mai mică față de anul trecut, dar cererea din partea băncilor centrale a înregistrat o creștere abruptă, ajungând la 228 de tone. Practic, patru bănci au fost responsabile pentru majoritatea achizițiilor: Singapore a fost cel mai mare cumpărător, cu 69 de tone, urmat de Banca Populară Chineză (58 de tone), Banca Turciei (45 de tone) și Banca Indiei (7 tone). 

Pentru investitori, aurul ar putea fi un vehicul de diversificare. Deși nu produce randament, prețul aurului față de dolar a crescut cu 53% în ultimii 5 ani și cu aproape 9% de la începutul acestui an. Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 55% dintre investitorii români investesc în prezent sau intenționează să investească în mărfuri fungibile, inclusiv în petrol, aur și cupru. 

Moise Norel

author
Jurnalist

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X