July 13, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Economie Studii Trending

Șefii marilor companii ne dau fiori : Va fi mai rău decât criza din 2007-2008!

sursa: www.pixabay.com

Marea majoritate a directorilor executivi (98%) se pregătesc pentru o recesiune economică caracterizată de tensiuni geopolitice, de întreruperea lanţului de aprovizionare şi de incertitudini legate de COVID-19, dar par să fie împărţiţi în ceea ce priveşte durata, profunzimea şi gravitatea acesteia, arată un studiu publicat de EY 2023 CEO Outlook Pulse, realizat de unul dintre giganții consultanței, Ernst&Young (EY)

Cele mai mari riscuri in fața viitoarei creşteri a afacerii lor o reprezintă incertitudinea legată de direcţia politicii monetare şi creşterea costului capitalului, este de parere aproape o treime (32%) dintre respondenţi. Chiar daca îngrijorările legate pandemia COVID-19 s-au diminuat, aproape o treime dintre directorii executivi (32%) încă o menţionează ca fiind un risc cheie pentru compania lor (în scădere de la 43%, în octombrie 2022).

“Pentru prima dată din 2020 (sondajul inaugural CEO Outlook), politicile restrictive în materie de reglementare, comerţ şi investiţii (28%) au depăşit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondenţii CEO şi-au modificat planurile de investiţii. Ca urmare a acestor provocări geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenţi îşi revizuiesc planurile, 44% dintre ei amânând o investiţie planificată şi aproape o treime (32%) oprind cu totul investiţiile planificate”, arată cercetarea.

În pofida perturbărilor economice tot mai puternice, alimentate de consecinţele geopolitice ale războiului în curs, România, deşi situată la graniţa cu Ucraina, continuă să contracareze tendinţele şi este de aşteptat să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023. Asta nu înseamnă, totuşi, că directorii generali din România vor fi izolaţi de recesiunea economică globală. Faptul că 89% dintre respondenţi iau în considerare încheierea de tranzacţii, sub o formă sau alta, în următoarele 12 luni, rezonează puternic cu activitatea observată pe piaţa românească, care a înregistrat o creştere a numărului de tranzacţii în 2022 şi nu există încă niciun semn de încetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui să îşi reevalueze acum fundamentele afacerii, să se concentreze pe principalele puncte forte şi să ia deciziile necesare pentru a accesa oportunităţi care să contribuie la creşterea organizaţiei”,

Peter Latos, partener, lider al departamentelor de Consultanţă, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Tranzacţiile, investițiile si personalul profesionist sunt soluțiile de creștere a cifrei de afaceri

Soluțiile identificate de liderii de companii, în căutare de oportunităţi pentru a obţine un avantaj competitiv, au in vedere tranzacţiile şi investiţiile în sustenabilitate dar şi în oameni.

Încheierea de tranzacţii de un fel sau altul rămâne o prioritate pentru respondenţi (89%) în următoarele 12 luni, aproape jumătate dintre ei (46%) plănuind să avanseze pe partea de fuziuni şi achiziţii, 58% cu asocieri în participaţie sau alianţe strategice şi 34% cu cesionări.

Pentru a schimba şi mai mult direcţia şi a ieşi mai puternici şi mai competitivi din recesiune, 39% dintre respondenţi plănuiesc să crească investiţiile în sustenabilitate, ca un aspect esenţial al strategiei şi ofertei lor, inclusiv în ceea ce priveşte priorităţile de tip net-zero şi alte priorităţi sociale şi de mediu.

În plus, mai mult de o treime (36%) intenţionează să îşi sporească investiţiile în resursa umană, inclusiv în bunăstarea forţei de muncă şi în dezvoltarea competenţelor. Majoritatea directorilor generali respondenţi (70%) sunt de acord că munca flexibilă va fi esenţială pentru reducerea fluctuaţiei angajaţilor şi pentru atragerea de noi talente.

Studiul CEO Outlook Pulse a fost efectuat în ianuarie 2023 și a înregistrat opiniile a 1.200 de directori generali din lume cu privire la perspective, provocări şi oportunităţi – şi a constatat că 48% dintre aceştia prevăd o încetinire moderată a economiei globale. Sondajul EY 2023 CEO Outlook Pulse vrea să ofere informaţii cu privire la principalele tendinţe şi evoluţii cu impact asupra principalelor companii de top din lume, precum şi cu privire la aşteptările liderilor de afaceri în ceea ce priveşte creşterea viitoare şi crearea de valoare pe termen lung.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X