July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Economie Investitii Pensii Popular Uncategorized

Top 3 campioni ai piețelor financiare supravegheate de ASF

Activitatea celor mai dinamici trei jucători de pe fiecare dintre cele trei piețe supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) “valorează” peste 62 de miliarde lei.

Piața asigurărilor, piața pensiilor private și piața de capital, adică cele trei piețe financiare supravegheate și reglementate  de ASF, au trecut prin transformări semnificative în 2022. Fie că vorbim despre piața de capital, care are în premieră o strategie dedicată și care a experimentat multe alte noutăți, fie că este vorba de piața asigurărilor, care și-a schimbat complet structura la vârf și a marcat noi recorduri, fie că sunt pensiile private, care au trecut, ca și asigurările RCA, prin cele mai importante schimbări legislative din istoria sistemului.  

O analiză publicată de www.stiripesurse.ro și bazată pe rapoartele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată care sunt “campionii” celor trei piețe financiare supravegheate de Autoritate. Datele sunt valabile pentru primele 9 luni din 2022, ultimele raportate la nivel de piețe.

Cele mai tranzacționate 3 titluri listate la Bursa de Valori București (BVB)

Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a BVB a crescut cu 34% în primele nouă luni ale anului 2022 față de perioada similară a anului trecut, până la 17, 4 miliarde de lei, conform ultimelor date publicate de ASF. Cele mai tranzacționate titluri aparțin unor companii care au în acționariat o pondere importantă a  capitalului românesc (privat sau de stat) și au cumulat schimburi de peste 3,7 miliarde de lei în perioada analizată. S-au efectuat, în total, peste 202.000 de tranzacții. Iată topul:

  1. Banca Transilvania , cea mai mare bancă din România,   a cumulat 127.152  tranzacții, în valoare totală de peste 1,54 miliarde de lei

2. OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România și din Europa de Sud Est, a cumulat 112.014 tranzacții, în valoare totală de 1,12 mld lei

3. Fondul Proprietatea a cumulat 63.202 tranzacții, în valoare totală de 1,07 miliarde de lei

Cele mai mari  3 companii de asigurări din România

Piața asigurărilor din România a trecut prin transformări importante în 2022, generate de schimbările de legislație inițiate de ASF, dar și de o mai strictă supraveghere. Pentru prima dată după o lungă perioadă, la vârful clasamentului se află două companii cu un portofoliu echilibrat, care nu depind de RCA, deși au cote semnificative inclusiv pe acest segment.

Primele Brute Subscrise au ajuns, după primele 9 luni, la un total de 12,06 miliarde de lei, la care se adaugă 1,4 miliarde de lei subscrise de sucursalele companiilor străine care vând în România deși sunt supravegheate din alte țări UE, arată rapoartele ASF. Iată clasamentul după prime:

  1. Groupama Asigurări- 2,16 miliarde de lei

2. Allianz Țiriac- 2,13 miliarde de lei

3.Euroins- 1,58 miliarde de lei

Cele mai performante 3 fonduri de pensii

Pentru piața pensiilor private a fost un an de două ori special. În primul rând pentru că sistemul a trecut prin cele mai importante schimbări legislative din istorie, inițiate de ASF în scopul de a aduce legislația în ton cu actualele condiții de piață și în al doilea rând pentru că a fost primul an în care randamentele au fost negative, adică sumele acumulate în cont de participanți au scăzut.

 Chiar și așa, există fonduri mai performante și fonduri mai puțin performante. Iată un top 3 al performanței, în funcție de rata de rentabilitate anualizată, adică o medie a randamentelor  anuale pe ultimii cinci ani. Randamentul reprezintă plusul pe care administratorul îl aduce prin plasarea contribuțiilor participanților la sistem, peste 7,9 milioane de oameni. Datele sunt valabile pentru finalul lunii septembrie 2022, conform ultimului raport ASF asupra evoluției pieței.

1.Metropolitan Life- 3,3370%

2. Vital- 3,2518%

3. Aripi- 2,7804%

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X