November 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF International Opinii Popular

Vești bune de la FMI. Recesiunea pare încă departe, în ciuda tensiunilor. Ce spune unul dintre cei mai importanți analiști ai Fondului despre viitor?

Unul dintre cei mai importanți economiști ai Fondului Monetar Internațional semnalează un risc scăzut de recesiune globală, în ciuda incertitudinilor geopolitice care continuă să se manifeste, notează ultimul Daily Market Report realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Institutul cu sediul la Washington DC și-a revizuit săptămâna aceasta perspectivele de creștere globală la 3,2% în 2024 și estimează aceeași rată în 2025. “Setul de vești bune” include performanțele economice solide ale SUA și ale mai multor economii de piață emergente, alături de inflația care a scăzut mai repede decât se aștepta până de curând, în ciuda unei creșteri mai slabe în Europa.

AICI puteți consulta ultimul Daily Market Report

AICI găsiți rapoartele zilnice, cu cele mai importante evoluții din economia locală și mondială

Există divergențe în Europa, FMI reducând previziunile de creștere pentru Germania, Franța și Italia, dar majorându-le pentru Spania, Portugalia, Belgia și Marea Britanie. Previziunile de creștere din toamna anului trecut au trebuit să țină cont de creșterea instabilității geopolitice, tensiunile din Orientul Mijlociu planând asupra pieței petrolului, în timp ce războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza a dus la perturbarea rutelor de transport maritim în Marea Roșie. Toate acestea s-au combinat cu războiul actual dintre Rusia și Ucraina care a avut cel mai mare impact asupra prețurilor energiei în Europa în 2022. Creșterea semnificativă și persistentă a prețurilor petrolului pe parcursul anului 2024 și perturbarea în continuare a transporturilor între Asia și Europa ar alimenta inflația în 2024, a remarcat Gourinchas, ceea ce ar determina apoi băncile centrale să mențină ratele mai ridicate pentru mai mult timp și ar îngreuna creșterea globală.

Conform estimărilor FMI, o creștere consistentă a prețului petrolului de aproximativ 15% în 2024 ar duce la o creștere a inflației mondiale cu aproximativ 0,7%, deși valoarea acestui produs de bază s-a dovedit până acum relativ stabilă, chiar și în timpul recentei creșteri a tensiunilor dintre Israel și Iran.

AICI găsiți, pe larg, analiza economistului FMI

În pofida optimismului celei mai recente previziuni, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat că a evaluat riscurile geopolitice ca fiind o “mare îngrijorare”.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X