December 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Economie Pensii Popular

Viitor incert pentru 70% dintre români: Se așteaptă să trăiască mult, dar nu sunt asigurați financiar

Aproape 40% dintre români spun că au o situație financiară dificilă și în prezent, nepunându-se problema economisirii pentru perioada pensiei. În fapt, doar 26% dintre români au luat măsuri pentru a își asigura o bătrânețe mai ușoară, deși peste jumătate cred că vor trăi până la 90 de ani. Pensiile administrate privat (Pilonul II), la care participă obligatoriu circa 8 milioane de români, rămân, practic, singura formă de economisire pentru mare parte din populație.

Românii se așteaptă să trăiască mai mult și consideră că sănătatea, starea de bine, adaptabilitatea și siguranța financiară au cel mai important rol în pregătirea pentru o viață longevivă. Peste 50% dintre respondenții la un studiu privind percepția despre longevitate desfășurat de NN (cel mai mare administrator de pensii private din România) consideră că este probabil să trăiască până la vârsta de 90 de ani și 73% se declară pregătiți pentru o viață lungă. Cu toate acestea, 82% sunt preocupați de evoluția României în următorii ani și de impactul asupra vieții lor, costul de trai, perspectivele economiei și pieței muncii și datoria publică fiind principalele îngrijorări. 

În acest context, doar 26% dintre respondenți spun că au reușit să-și asigure un viitor financiar confortabil. 37% consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce se reflectă în abilitatea lor de a face planuri pentru bunăstarea lor financiară la bătrânețe. Și cu toate că 53% spun că situația lor se îmbunătățește de la an la an, iar 41% au economii care să le acopere nevoile pentru cel puțin 3 luni, pe termen lung, 3 din 10 cred că nu vor reuși niciodată să aibă lucrurile pe care și le doresc în viață, arată studiul NN.

56% dintre români sunt conștienți că trebuie să se gândească la wellbeing-ul lor financiar cât mai devreme în pregătirea pentru o viață longevivă, însă 82% consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe. 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării, 6 din 10 respondenți la studiul NN spunând că au o carieră pe care pot să o urmeze până la vârsta de 70 de ani. 

Sistemul de pensii private a avut performanțe record în 2023. Majoritatea românilor înțeleg importanța sistemului

58% au încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit atunci vor ieși la pensie. În același timp, aproape 70% dintre respondenți înțeleg cât ar trebui să economisească în plus pe parcursul vieții pentru pensie, prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar și prin alte soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, care îi pot ajuta să acceseze resursele financiare de care ar avea nevoie într-o situație neprevăzută. În acest context, 59% sunt încrezători că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, în concordanță cu standardul lor actual de viață.  

De altfel, sistemul de pensii private a marcat evoluții record în ultimul an. Dacă Pilonul II, la care contribuie obliatoriu peste 8 milioane de angajați, a avut cel mai bun randament din istoria sa de 15 ani, adică aproape 18%, depășind substanțial inflația record, Pilonul III a reușit să atingă active de un miliard de euro. Concret, cele șapte fonduri administrate privat au obținut un randament mediu anual de 17,9%, cu numai puțin de 10 puncte procentuale peste inflația estimată în 2023.

Numărul total de participanţi la Pilonul 3 a ajuns la 710.000 la finele lui 2023, în numele cărora cele 10 fonduri de pensii facultative administrează active nete de 4,74 de miliarde de lei (953 milioane euro), în creştere cu 31% faţă de 2022 şi reprezentând un maxim istoric pentru sistem.

Amintim că pilonul III de pensii este un instrument folosit mai ales de angajatori care doresc să ofere facilități angajaților, beneficiind și de deduceri fiscale. În limita a 400 de euro, contribuția la pilonul III este deductibilă din impozitul pe salariu.

În 2023, fondurile de pensii de Pilon 3 au înregistrat un randament mediu ponderat de 16,8%, cu aproximativ 10 puncte procentuale peste rata inflaţiei, consolidându-şi performanţa foarte bună pe termen lung.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X